BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Mobirise


POSTURILE

"Chiar de la început, făcând Dumnezeu pe om, l-a dus şi l-a predat în mâinile postului şi ca unei mame iubitoare şi ca unui dascăl iscusit, i-a încredinţat mântuirea lui." (Sfântul Vasile cel Mare)

Postiţi! Pentru că aţi păcătuit!

Postiţi! Pentru a nu mai păcătui!

Postiţi! Pentru a primi darurile Duhului Sfânt şi a păstra ceea ce vi s-a dăruit!

(Sfântul Ioan Gură de Aur)


Biserica Ortodoxă a rânduit pentru dreptcredincioşii creştini anumite posturi. Căci "postul - zice Sfântul Ioan Gură de Aur - potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă şi îl uşurează".

Mobirise

Posturile de peste an sunt:
Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului
Sfântul şi Marele Post, care se mai numeşte şi postul patruzecimii, Paresimile, Postul Paştilor
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau al Sâmpietrului
Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii 


Rugăciune care se citeşte în fiecare post:
"Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudam şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

† Înfrânează-te de la mâncare, băutură şi de la orice plăcere trupească. Posteşte nu numai de la bucate, ci şi de păcate, înfrânează-ţi cele cinci simţuri (văzul, auzul, pipăitul, gustul, mirosul) ca să te faci părtaş "fecioarelor celor înţelepte" din Evanghelie.

"Postul adevărat este abţinerea de la orice lucru rău." (Sf. Teodor Suditul)

"Postul acela este adevărat care este prezent în toate, pe toate le curăţeşte, pe toate le vindecă." (Sf. Grigorie Palama)

† Nu ţine ură, vrăjmăşie sau invidie. Calcă-ţi pe inimă, mergi şi te împacă cu toată lumea şi mai ales cu cei cărora le-ai greşit. Iartă din toată inima ta pentru ca şi Domnul Dumnezeul tău să te ierte pe tine. Urăşte păcatul şi fugi de el, dar nu urî pe păcătos şi nu-l dispreţui, ci-l compătimeşte.

"Cel ce-l urăşte pe fratele său este în întuneric şi umblă în întuneric şi nu ştie încotro se duce pentru că întunericul a orbit ochiul lui." (Ioan 2, 11)

"Şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri." (Matei 6, 12)

† Spovedeşte-te cât mai grabnic la preotul tău duhovnic şi nu-l schimba. Fă aceasta cu o zi înainte de Sfânta Împărtăşanie. Mărturiseşte-ţi toate greşelile şi patimile, gândurile şi intenţiile rele; ai grijă: păcatul cel mai mare este cel care te stăpâneşte pe tine.

"Bucurie mare se face în cer pentru un păcătos care se pocăieşte." (Luca 15, 7),  adică pentru cel care şi-a recunoscut greşelile şi îţi îndreaptă viaţa. 

"Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăinţă. Iar pocăinţa fără post este neputincioasă, îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post." (Sf. Vasile cel Mare)

† Nu te certa, nu blestema, nu înjura! Cei care înjură se aseamănă celor care au scuipat faţa Domnului nostru Iisus Hristos în timpul pătimirii Sale.

"Opreşte-ţi limba de la rău şi buzele tale să nu grăiască vicleşug. Fereşte-te de rău şi fă bine, caută pacea şi o urmează pe ea." (Psalmul 33; 12-13)

† Roagă-te cu smerenie în fiecare zi, dimineaţa şi seara, şi de câte ori poţi. Roagă-te şi pentru binele duşmanilor, împlinind astfel porunca Domnului şi El îţi va da pace în suflet, bucurie şi înţelegere duhovnicească.

"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din Ceruri" (Matei 5, 44-45)

† Fă milostenie după puterile tale, adică ai milă de alţii ca şi Hristos să aibă milă de tine. Ajută orfanii, văduvele, săracii, familiile nevoiaşe sau cu mai mulţi copii, fără a-i judeca pentru lipsurile lor.

"Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui!" (Matei 5, 7)

† Întoarce la credinţă pe cel căzut sau neştiutor, dăruindu-i un sfat bun, o carte de zidire sufletească, o candelă şi o icoană ortodoxă, îndeamnă-l la o faptă bună şi vino împreună cu el la Sfânta Spovedanie.

"Cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui, îţi va mântui sufletul de moarte şi va acoperi mulţime de păcate." (Iacob 5, 20),  desigur aceasta neexcluzând împlinirea şi celorlalte porunci evanghelice.

† Mergi şi vizitează un bolnav, un suferind, un infirm sau un neputincios; uşurează suferinţa şi vei putea să auzi şi tu la judecată chemarea Mântuitorului de a moşteni împărăţia Cerurilor, întrucât:

"Bolnav am fost şi M-aţi cercetat" (Matei 25, 36-40)

† Pomeneşte şi fă milostenie pentru cei repausaţi după rânduielile Bisericii, în semn de iubire, recunoştinţă şi neuitare faţă de ei. Milostenia ta le va ajuta lor şi va îmbogăţi sufletul tău.

"...Sfânt şi cucernic gând a fost, că a adus jertfa de curăţie pentru cei morţi, ca să se slobozească de păcat" (II Macabei 12, 46)

"Căci judecata este fără milă pentru cel care n-a făcut milă. Şi mila biruieşte în faţa judecăţii." (Iacob 2, 13)

"Nu în zadar s-a rânduit prin Apostoli, ca să se facă înaintea înfricoşatelor Taine, pomenirea celor morţi; ei au ştiut că de aici rezultă mare folos, mare binefacere pentru cei morţi." (Sf. Ioan Gură de Aur)

† Ai grijă să nu te mândreşti cu postul tău şi cu nimic din ceea ce faci bun, ci în fiecare zi să-ţi spui:

"Slugă netrebnică sunt, pentru că am făcut ceea ce eram dator să fac." (Luca 17, 10)

"Postul este marea armă împotriva ispitelor precum plăcerea este începutul tuturor păcatelor." (Cuviosul Teofilact al Bulgariei)

"Eşti bogat? Nu insulta postul socotindu-l nevrednic să stea cu tine la masă!" (Sfântul Vasile cel Mare)

"Postul este medicament..." (Sf. Ioan Gură de Aur)

"Sfinţii Părinţi au spus că există multe deosebiri între trupuri în privinţa hranei. Unul are trebuinţă de puţină, altul de multă hrană, pentru ţinerea puterii sale fireşti, fiecare îndestulându-se după puterea şi deprinderea lui. Căci îngreunându-se stomacul şi tulburându-se prin aceasta mintea nu mai poate spune rugăciunea cu tărie şi cu credinţă." (Sf. Grigorie Sinaitul)

"Dacă postul a fost necesar în rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană." (Sf. Ioan Gură de Aur)

"Urmează pe Hristos nu doar la Înviere, ci şi la Cruce !" (Patericul)

"Cel ce nu cunoaşte postul, nu cunoaşte crucea." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

"Postul acela este adevărat care este prezent în toate, pe toate le curăţeşte şi pe toate le vindecă." (Sfântul Grigorie Palama)

"Postul, acest doctor al sufletelor noastre, îl face pe fiecare să ia aminte la sine însuşi şi-l învaţă să-şi amintescă de păcatele şi de lipsurile sale." (Sfântul Simeon Noul Teolog)

"Dacă nu îţi schimbi viaţa, la ce mai posteşti? Schimbarea bucatelor nu ajută la nimic." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

"Postul ocroteşte orice virtute. Postul te învaţă liniştea şi el precede celelalte fapte bune." (Sfântul Isaac Sirul)


Recomandare:
Fă din ziua împărtăşirii tale cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos,
cea mai fericită sărbătoare a vieţii tale!

Mobirise

POSTUL NAŞTERII DOMNULUI

Începând din 15 noiembrie până la 24 decembrie, inclusiv, creştinii se pregătesc pentru marele praznic al Naşterii Domnului, primul post din cele patru de durată ale anului bisericesc, dat fiind faptul că ... Află mai mult....

Mobirise

POSTUL MARE

Biserica Ortodoxă propune credincioşilor ei să întâmpine Paştile - sărbătoare a sărbătorilor şi moment de maximă bucurie - printr-o destul de lungă perioadă de reculegere şi post (într-un sens mai larg, după cum ne arată cântările Triodului). Se întâmplă multe lucruri foarte specifice, unice şi minunate în aceste câteva săptămâni ale Postului Mare... Află mai mult....

Mobirise

POSTUL SFINŢILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL

Postul Sfinţilor Apostoli (popular-postul Sâmpetrului), care precedă sărbătoarea comună a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie) este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 şi 14,23). Totodată, prin ţinerea acestui post.... Află mai mult....

Mobirise

POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie şi ţine până în ziua praznicului, 15 august. Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua ... Află mai mult....

mobirise.com simple maker