BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Activităţi în parohia noastră

HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR

"Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu." (Marcu, 10, 4)

"Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea" (Marcu, 10, 15) 

HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR

Proiectul "Hristos împărtăşit copiilor" are binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe. Aprobat încă din ianuarie 2006, a fost implementat în ţara noastră la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe când era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

"Viaţa Bisericii noastre ne oferă posibilitatea de a simţi valorile religioase pur fizic. Lasă copilul să ţină cruciuliţa la piept, să atingă şi să sărute icoanele, să simtă mirosul tămâiei, buzele să primească Împărtăşania şi să simtă gustul ei, să simtă picături de apă sfinţită pe faţă, să asculte cântări, să-şi facă semnul sfintei cruci, chiar dacă acestea îi par lui o joacă. Toate aceste simţiri, retrăiri în Biserica noastră nu sunt nişte lucruri neînsemnate, mărunte, care mai târziu, la vârsta matură, se înlătură." (Monah Zotic - Gaevski)

Educaţia religioasă este posibilă la vârsta copilăriei deoarece sufletul copilului are în interiorul său cele necesare pentru aceasta. Se poate spune că sufletul cel mai propice pentru educaţie este sufletul curat al copilului. Educaţia religioasă şi catehizarea presupun o introducere în marile mistere, facilitând înţelegerea religiei şi tradiţiei creştine. De aceea, în cadrul acestui program încercăm să ne apropiem de cei mici şi nu numai, prin diferite activităţi şi prin orele de cateheză pe care le organizăm. Încercăm să asigurăm interactivitatea şi implicarea directă a copiilor în procesul de învăţare.

Copii

"Învăţătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea ramâne acolo pentru totdeauna." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Lecţiile aduc Cuvântul lui Dumnezeu la nivel personal, asociindu-l întotdeauna cu experienţele de viaţă personale ale copilului, extinzându-l şi la nivelul familiei. Cateheza se desfăşoară în biserică, pentru a spori şansele fiecărui copil de a deveni un creştin practicant. 

"Nu este de ajuns să te naşti creştin, ci trebuie să te faci creştin." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

CERCURI PASTORAL-MISIONARE - SLUJBE ÎN SOBOR

"Semnele viitorului pot fi citite în comportamentul nostru şi al tinerilor de azi". Părintele Iustin Pârvu

S. Maslu

Originea Cercurilor pastoral-misionare în ţara noastră este mai veche de un secol. Astfel, în 1901, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, recomandă tuturor preoţilor să organizeze, astfel de întâlniri, cu scopul de a cultiva masele populare. Întâlnirile membrilor Cercurilor aveau loc lunar, prin rotaţie, în fiecare parohie. Se oficia slujba de dimineaţă în sobor, cu participarea autorităţilor locale. După aceea se ţinea un cuvânt de învăţătură. După slujbă, la casa parohială, preoţii invitaţi la agapa frăţească oferită de gazde, discutau un subiect (stabilit anterior în programul Cercului), numit şedinţă intimă,(cuprindea teme de îndrumări misionare, dogmatică, morală, etc.). La ora 16.00 se oficia Vecernia în sobor, după care, în cadrul şedinţei publice se prezenta o temă de larg interes, cu caracter moral-religios susţinută de către unul dintre preoţii invitaţi, cu care întâlnirea Cercului pastoral lua sfârşit, anunţându-se următoarea şedinţă (data şi locul). Componenţa lor diferea de la o zonă la alta.

Astăzi, preoţii din Patriarhia Română participă la conferinţe şi cercuri pastorale organizate atât la nivel eparhial, cât şi la nivelul protopopiatelor. "La cercurile pastorale participă clericii din Circumscripţia respectivă. Datele sunt stabilite de către protopopi care au obligaţia să ceară binecuvântarea chiriarhului pentru desfăşurarea acestor conferinţe administrative lunare în care se dezbat diferite teme de interes general pentru protoieriile respective sau pentru eparhie, dar şi pentru cercurile pastorale. În cadrul cercurilor pastorale am observat o evoluţie faţă de anii trecuţi. Preoţii au început să trateze cu seriozitate subiectele acestea care le revin de fiecare dată şi se contribuie la îmbunătăţirea metodelor de pastoraţie în parohiile pe care ei le păstoresc", (Arhim. Cons. Veniamin Goreanu pentru TRINITAS TV). Cercurile pastorale şi-au mărit frecvenţa în ultimii ani, având, printre altele, rolul de a cristaliza relaţiile dintre preoţi. În cadrul cercurilor pastorale, preoţii susţin referate şi discută probleme administrative specifice protopopiatului din care fac parte. 

Sursa: Romanian Orthodox Church


Cerc pastoral - Parohia Luncaşi
6 septembrie 2013
Tema: Cultul îngerilor în rugăciunea particulară

Website was created with Mobirise